Search

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέπτεται την Ηλιούπολη


 Σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων εκδηλώσεων σε Αθήνα, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι και Κερατσίνι- Δραπετσώνα, το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει την πορεία του και προετοιμάζει την επόμενη στάση του στην Ηλιούπολη, όπου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αλλά και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.
Σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης, το «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» δημιούργησε ένα πρόγραμμα που, πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, αποσκοπεί να φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό, την τέχνη της όπερας, το βιβλίο και το περιβάλλον, και κατ’ επέκταση, να ανοίξει για τους πολίτες ένα νοερό παράθυρο στο μέλλον και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2016, σε μόλις δύο χρόνια.

Οι εκδηλώσεις στην Ηλιούπολη ξεκινούν στις 21 Φεβρουαρίου με τη διοργάνωση ενός ανοιχτού αγώνα ρητορικής (debate) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης. Μετά το τέλος του αγώνα θα ακολουθήσει προβολή των πειραματικών ταινιών που δημιούργησαν νέα παιδιά που συμμετείχαν στο κινηματογραφικό εργαστήρι, το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης  με την καθοδήγηση της WWF θα περιπλανηθούν στο Πάρκο Ναυαρίνου και θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άμεση βελτίωση της εικόνας του. Στόχος της δράσης είναι να αναδειχθεί το Πάρκο σε σημείο συνάντησης των πολιτών και να φέρει το κοινό σε επαφή με την φύση. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης θα οργανώσει δενδροφύτευση στο Πάρκο Ναυαρίνου, ενώ η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης θα βρίσκεται στο Πάρκο έχοντας ετοιμάσει αναγνωστικές εκπλήξεις για μεγάλους και μικρούς.

Η επιτυχημένη δράση της ανάγνωσης λογοτεχνικών αποσπασμάτων από καλλιτέχνες θα συνεχιστεί το πρωί της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης. Ειδικότερα, οι καλλιτέχνες Νίκος Γεωργάκης, Κωστής Μαραβέγιας, Βίκυ Μαραγκάκη, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου μαζί με τον Γιάννη Τροχόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο ΚΠΙΣΝ) και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη (Πρόεδρο Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος) θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους βιβλία, ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους στον κόσμο του βιβλίου και της φαντασίας.

Η αυλαία των εκδηλώσεων στην περιοχή της Ηλιούπολης θα πέσει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, όπου οι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσουν παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας», με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που δείχνει ήδη το κοινό, θα δίνονται δελτία προτεραιότητας για όσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, μία ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος, στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι δράσεις.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την ΕΛΣ (www.nationalopera.gr)και την EBE (www.nlg.gr).


Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ηλιούπολη

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, 17.00 – 19.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης)
- Αγώνας ρητορικής με θέμα «Η αφοσίωση στους φίλους είναι σημαντικότερη από την υπακοή στους νόμους».
- Αμέσως μετά, προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, 11.00 – 13.00 (αφετηρία στο Πάρκο Ναυαρίνου)
- Οικολογικός περίπατος στο Πάρκο Ναυαρίνου και καταγραφή των αναγκών του πάρκου για βελτίωση.
- Δενδροφύτευση μαζί με τους πολίτες.
- Επιπλέον, η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης θα βρίσκεται στο πάρκο περιμένοντας μεγάλους και μικρούς με αναγνωστικές εκπλήξεις.
Σημ.: Σε περίπτωση βροχής, η Πράσινη Δράση θα μεταφερθεί εντός του χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηλιούπολης

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, 12.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης)
Ανάγνωση αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από τους καλλιτέχνες  Νίκος Γεωργάκης, Κωστής Μαραβέγιας, Βίκυ Μαραγκάκη, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου.
Μαζί τους θα διαβάσει ο Γιάννης Τροχόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ) και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος)

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, 20.00 (Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης)
Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ.
*Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του χώρου.

Επιμέρους πληροφορίες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης: Νικομάχου 18, Ηλιούπολη, τηλ. 210-9948344
Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης: Σοφοκλή Βενιζέλου και Κουντουριώτη (γωνία), Ηλιούπολη
Πάρκο Ναυαρίνου (συμβολή οδών Μαρίνου Αντύπα, Ναυαρίνου και Σαλαμίνος)Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.591 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και HeiniMurer.