Search

Στέλιος Καραμανώλης - ατομική έκθεση με τίτλο ''The Failure of Will''


  Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στη γκαλερί CAN και αμέσως μετά την πρόσφατη ατομική του με τον τίτλο "An Artist Without a Concept is like a Traveller Without a Roadmap" στη Βιέννη, o Στέλιος Καραμανώλης επιστρέφει συνεχίζοντας την ενασχόληση του με την ιστορία και την δυστοπία μέσα από μία σειρά ζωγραφικών έργων με εμφανείς αναφορές στις ιστορικές ομάδες "Die Bruecke" και "Der Blaue Reiter" και σε μεγάλους σύγχρονους όπως η Marlene Dumas και ο Peter Doig. 

Όπως και οι Γερμανοί εξπρεσιονιστές πολλά χρόνια νωρίτερα, έτσι και ο Καραμανώλης απομακρύνεται από την απεικόνιση της πραγματικότητας και στρέφεται προς τον κόσμο της σκέψης και των συναισθημάτων σε μία προσπάθεια να εισχωρήσει στις πιο σκοτεινές πτυχώσεις της ανθρώπινης ψυχής. Ανήσυχη και νευρώδης, η γραφή του εκφράζει μία σειρά από εσωτερικές αναζητήσεις και ψυχικές αγωνίες που διαφαίνονται μέσα από τις επιθετικές φόρμες, τα βίαια περιγράμματα και τα έντονα χρώματα (κόκκινο, πράσινο, καφέ) που απουσίαζαν πλήρως τα τελευταία χρόνια από τη ζωγραφική του. Η προσοχή του εστιάζει στον άνθρωπο και τον εσωτερικό του κόσμο και απεικονίζεται μέσα από τα διαστρεβλωμένα σώματα και πρόσωπα στα θέματα του.

 

Το ανθρώπινο δράμα, η αποξένωση και η μοναχικότητα αντανακλώνται στις απλοποιημένες φόρμες, τη γραφική ένταση και τα συχνά αντιρεαλιστικά χρώματα. Παράλληλα μία δόση υποδόριου χιούμορ και χαρούμενης αναρχίας εισχωρεί στα θέματα του. Κάπου κάπου ένα σπίρτο στέκεται πλάι σε έναν ξυλοκόπο, κι αλλού παίρνει το δισάκι του στον ώμο και προχωράει στο δάσος. Άλλοτε πρόκειται για αφηγήσεις που μετακινούνται από τη σφαίρα του πραγματικού στη σφαίρα του φανταστικού και συχνά του τρομερού και άλλοτε πρόκειται για πορτρέτα που προδίδουν αποκλειστικά καταστάσεις του πνεύματος. 

Bio:

O Στέλιος Καραμανώλης γεννήθηκε το 1977 στην Αθηνα, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας και ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου. Έχει πραγματοποιήσει συνολικά πέντε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί CAN Christina Androulidaki και Πότνια Θυρών, στο RemapKM και στο Kunstraum am Schauplatz στη Βιέννη. Το 2012 συμμετείχε στο Glogau Air Residency στο Βερολίνο και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στη Kunsthalle Athena, στο Remap4, στο Lustlands, στο χώρο τέχνης Ανάμεσα, στη γκαλερί Gazon Rouge, στη γκαλερί Tint στη Θεσσαλονίκη, στη γκαλερί 50-1 στη Λεμεσό, στο Θέατρο Εμπρός, στη 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στο XYZ Outlet, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, στο Taf Art Foundation, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Animefest στην Ταινιοθήκη Της Ελλάδος, στο Openshowstudio, στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κωνσταντινούπολης, στο Kafeneon, στη 4η Μπιενάλε φοιτητών Καλών Τεχνών στο Τορόντο του Καναδά, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα στη Θεσσαλονίκη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, κ.α.
Για περισότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας:

CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY
42 ANAGNOSTOPOULOU STR
10673 Athens GR
T/F +30.210.3390833


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Τρίτη - Παρασκευή: 11πμ – 3μμ / 5μμ – 8μμ
Σάββατο: 11πμ – 4μμ