Search

Έκθεση με τίτλο ''Tradition Today: Exploring Conditions to Recreate it''


Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος οργανώνει την έκθεση Tradition Today: Exploring Conditions to Recreate it σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.
Η έκθεση ‘Tradition Today’ προσπαθεί να εξετάσει την αλλαγή των συνθηκών που καθορίζουν την υπόσταση και την εξέλιξη της παράδοσης καθώς και τον τρόπο που ο κάθε ένας από εμάς την αντιλαμβάνεται. Μία τέτοιου είδους προσέγγιση ορίζει και τις αιτιώδεις σχέσεις που δημιουργούνται από τις προσωπικές και μεμονωμένες εκδοχές μας  για την παράδοση. Οι σχέσεις αυτές αποτελούν και κλειδί για την αλληλοεπίδραση και κατανόηση της (κυκλικής) σχέσης ανάμεσα στην αιτία και το αποτέλεσμα, ενώ, ταυτόχρονα,  προσδιορίζουν τη συστημική παράδοση ως έναν μη δόκιμο, για την ώρα, όρο.
Στο θεωρητικό κείμενο της έκθεσης «Jackie και Συναισθησία», ο επιμελητής Σταύρος Καβαλλάρης χρησιμοποιεί ως κεντρικό σημείο ανάπτυξης του το ομώνυμο κεφάλαιο από το βιβλίο του πολιτισμικoύ κριτικού και συγγραφέα, Wayne Koestenbaum, ‘Jackie Under My Skin’, προκειμένου να υποδηλώσει ότι κάθε εξιστόρηση που χρησιμοποιείται ως μεταφορά λειτουργεί χωρίς της ανάγκη ανάλυσης. Απλά υπάρχει.
Στην αφήγηση του ο Koestenbaum αναφέρει ότι όταν η Jackie και ο Pei επισκέφθηκαν το  πατρογονικό του σπίτι στην πόλη Xuzhou στην Κίνα το 1982, «…η Jackie είχε πραγματικά μαγευτεί από δύο ξύλινα ταμπλό με καλλιγραφία που κοσμούσαν τους τοίχους του σπιτιού. Το ένα έγραφε ‘Δες το άρωμα’ . Τα άλλο, ‘Διάβασε τις εικόνες’. Γοητευμένη, κατέγραψε τις στιχομυθίες  σ’ ένα μικρό σημειωματάριο…» Η φράση  ‘Δες το άρωμα’ ενσαρκώνει και, κατά κάποιο τρόπο, προσωποποιεί την συναισθησία, την ικανότητα, δηλαδή, μίας αίσθησης, όπως η οσμή να πυροδοτήσει μία άλλη, όπως η όραση.
Οι δεκαέξι (16) καλλιτέχνες της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Ελλάδας και της Κύπρου που συμμετέχουν και έχουν κληθεί να αποδώσουν και να αναδείξουν τη χρήση της κλασσικής παράδοσης  και τον τρόπο αποκωδικοποίησης της στη μεταλλαγμένη της μορφή, ως συστημική είναι: Δημήτρης Αντωνίτσης, Χρήστος Βαγιάτας, Βαλεντίνος, Ναταλί Γιαξή, Χριστόφορος Δουλγέρης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Αντώνης Κατσούρης, Μαρίνα Κασσιανίδου, Lexileictous, Τζένη Μαρκέτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Απόστολος Ντελάκος, Έφη Σπύρου, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου και Versaweiss.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και του Outset Contemporary Art Fund.

Για φωτογραφικό υλικό αντιγράψτε το πιο κάτω link
http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Athens.nsf/DMLcurrentissues_gr/DMLcurrentissues_gr?OpenDocument

Διάρκεια έκθεσης: 7 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 18:00

Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Σύνταγμα
Τ. 210 3734934, F. 210 3734904, Ε. spiticy@otenet.gr, www.spititiskyprou.gr