Search

20 παιδικά έργα τέχνης + 20 καλλιτέχνες για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης


Συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και τη φιλοξενία σημαντικών θεματικών εικαστικών αφιερωμάτων και με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, η IANOS Αίθουσα Τέχνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο ΘΕΟΓΝΙΣ» παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «20 + 20 για τα 20», μια αναφορά στην αυτοτελή αξία του θαυμαστού και περιπετειώδους εικαστικού κόσμο των παιδιών, ενός κόσμου με αισθητική ποιότητα ισάξια με εκείνη των ενηλίκων καλλιτεχνών, που χρειάστηκαν, κατά τα λεγόμενα των μεγάλων μοντερνιστών «πολλά χρόνια για να ξανα-μάθουν να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».

Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης, αρχικά επελέγησαν από την επιμελήτρια 20 παιδικά έργα τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου, με μέλημα την ποικιλότητα ως προς το θέμα, τη φόρμα, την τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και την άμεση ή την έμμεση σύνδεση με διαφορετικά κινήματα τέχνης ή καλλιτεχνικά ευρήματα (art brut, αφαίρεση, μοντερνισμός, εξπρεσσιονισμός, objet trouvé κ.ά.). Στη συνέχεια, για κάθε έργο παιδιού, επελέγη το έργο ενός ενήλικα εικαστικού, με γνώμονα την προοπτική της συνύπαρξης και της συνομιλίας δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων με αναπάντεχο ωστόσο και αρμονικό οργανικό διάλογο.


Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Σπύρος Αγγελόπουλος , Ήρα Βλαχάκη, Γιώργος Βορρές, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γεωργία Δαμοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Λάβδας, Παναγιώτης Μαρίνης, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κυριάκος Μορταράκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νότα Τσίτουρα, Βάσω Τρίγκα και Αθηνά Χατζή.

Τα έργα από τις συλλογές του Μουσίου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης         υπογράφουν οι:

Χριστίνα Αντωνοπούλου, Ήρα Βλαχάκη, Βασιλική Γεραλή, Αλτέα Γκόγκα, Μαρία Δάμη & Έφη Κανελλοπούλου, Γιώργος Ευδοξιάδης, Ζαχαρούλα Κατσουλάκη, Δημήτρης Κλαρκ, Βαγγέλης Κουρτίδης Χρήστος Μουλάς, Μάξιμος Μπολώτας, Αλκμήνη Νικοπούλου-Εξηντάρη, Κάτια Παλαμά και Ιλάειρα Γιατρουδάκη, Μαριάννα Ρεντούμη, Μαρία-Νεφέλη Ζήκου, Κώστας Καλφιώτης, Αύρα Σωτηροπούλου, Νικόλας Αγγελής, Κωνσταντίνος Κρητικός (ομαδική συμμετοχή), Κωνσταντίνα Σκοβολά, Κωνσταντίνος Σπαρής, Μαρκέλλα Σταματέκου, Γιάννης Σταυρόπουλος και Σταύρος Τσενικλίδης.


          Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και οι συλλογές του

Βραβευμένες συμμετοχές σε 9 ετήσιους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που οργάνωσε το Μουσείο σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, Παιδικές Βιβλιοθήκες και Μουσεία, για παιδιά και μαθητές 5-14 ετών.

Επιλεγμένα έργα παιδιών που συμμετέχουν στα Εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιεί το Μουσείο στο χώρο του. Με την καθοδήγηση στελεχών του Εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου, τα παιδιά, επεξεργάζονται καθημερινά θέματα, αντλούν ερεθίσματα από το έργο καλλιτεχνών, γνωρίζουν τεχνικές ζωγραφικής, πειραματίζονται με ποικίλα υλικά, αναπτύσσουν τη δική τους εικαστική γλώσσα και δημιουργούν ατομικά και ομαδικά έργα.

Έργα που προέρχονται από Δωρεές προς το Μουσείο
Δωρεά της κας. Λιλής Αλιβιζάτου. Έργα ζωγραφικής παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την περίοδο 1945-1948.


Έργα που προέρχονται από Συνεργασίες
Συνεργασία του Μουσείου με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλληνες εθελοντές φίλοι των Καλάς». Δείγματα της πρώτης εικαστικής γραφής των παιδιών της φυλής των Καλάς.


Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, φέτος γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας.
Ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Από τα ελάχιστα στον κόσμο, προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών παρουσιάζοντας εκθέσεις για την ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία μέσα από σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.


Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Τρίτη - Σάββατο: 10.00-14.00, Κυριακή 11.00-14.00
210 3312 621, 210 3312 750
www.childrensartmuseum.gr
www.facebook.com/MouseioEllinikisPaidikisTechnis
www.youtube.com/user/childrensartmuseumgr