Search

Εικαστική αφήγηση ''Έλληνες εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος'' @ Ινστιτούτο Θερβάντες


Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών –πορτραίτων, των Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων. Τα πρόσωπα αυτά εγγεγραμμένα πλέον στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεδιπλώνουν τη μνήμη  τους μπροστά στο φακό…
Από το 2012 η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη, ερευνά, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνομιλεί με τους επιζώντες των –προπολεμικά, ακμαίων εβραϊκών κοινοτήτων.
Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ιστορικού ντοκουμέντου και τέχνης  συνδυάζει στο ίδιο  πλάνο τον άνθρωπο μαζί με ένα δικό της έργο από τη σειρά «σπίτι: μια περιπλάνηση». Το αρχετυπικό σχήμα της οικίας-εστίας, δηλωτικό τόπου χαράς, ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής, ανακαλεί μνήμες και ξεκινά ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, τραύματος και επούλωσης, λόγου και σιωπής.


Στο Ινστιτούτο Θερβάντες για πρώτη φορά εκτίθενται και πορτρέτα Σεφαραδιτών με ισπανική υπηκοότητα και έγγραφα, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που διασώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του  πρόξενου της Ισπανίας στην Αθήνα, Sebastián Romero de Radigales.
Ο Radigales διακινδύνευσε τη σταδιοδρομία του για να τους σώσει από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα. Σε πείσμα των καιρών, μέσα σε εχθρικό περιβάλλον κατάφερε να τους προστατεύσει, να εκδώσει νέα διαβατήρια, να καθυστερήσει την εκτόπιση τους και τελικά πιέζοντας διαρκώς και την ισπανική και τη γερμανική διοίκηση να εξουσιοδοτήσει την ασφαλή μεταφορά τους από το γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στην Ισπανία.


H έκθεση συνοδεύεται από πρωτότυπα έγγραφα πιστοποιητικών υπηκοότητας, αλληλογραφία διαβατηρίων (ή φωτοτυπίες) των επιζώντων με ισπανική υπηκοότητα, καθώς και βιβλία που έχουν γράψει οι επιζώντες σε διάφορες γλώσσες.
Το βλέμμα της εικαστικού Αρτέμιδος Αλκαλάη βυθίστηκε στην ανθρώπινη ψυχή με τέτοιο τρόπο που δημιούργησε ακόμα μια φορά  – και ίσως ασυνείδητα - ένα σύνθετο χαλί με το χαρακτηριστικό κόκκινο νήμα των έργων της. Αλλά, τολμώ να πω ότι η καλλιτέχνιδα κάνει εδώ ένα βήμα πάρα πέρα∙ η ίδια έχει συμπεριληφθεί σε τούτο το συλλογικό χαλί.
Η Άρτεμις Αλκαλάη «κέντησε» σε αόρατο αργαλειό ένα οικουμενικό άσμα που αφουγκραζόμαστε διακριτικά σε κάθε εικόνα.
Μάρτα Σίλβια Ντιός Σανς

Εγκαίνια: 20.01.2016, 19.30 . Θα μιλήσει η ιστορικός Οντέτ Βαρών Βασάρ και η Άρτεμις Αλκαλάη θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση.

Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.

Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-21.00. Σάββατο: 10.00-14.00. Κλειστά: Κυριακές και 14.03.2016.

Η Άρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τους Δ. Μυταρά, Γ. Μόραλη, Β. Βασιλειάδη και Μ. Λαμπράκη-Πλάκα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Studio Art στο New York University, στη Βενετία και στη Νέα Υόρκη. Στο ίδιο πανεπιστήμιο σπούδασε φωτογραφία με τον Gerry Pryor καθώς και στην Αθήνα με τη Laura Dodson και τον Καμίλλο Νόλα. Έκανε επίσης σπουδές υφαντικής με τη Μαρία Λεωνίδου. Εκθέτει τακτικά στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.