Search

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

3η Έκθεση «Ζυθογνωσία» Mία επιτυχία που αντανακλά τη δυναμική του κλάδου


Περισσότερους από 3.000 επισκέπτες δελέασε η έκθεση «Ζυθογνωσία» που οργανώθηκε φέτος για 3η φορά, στις 15 και 16 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η έκθεση είναι η μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα και παρουσιάζει μικροζυθοποιίες και, γενικότερα, ζύθους υψηλής ποιότητας. 

Πραγματική έκθεση και όχι «γιορτή» ή «φεστιβάλ», που συχνά εστιάζουν στην αχαλίνωτη κατανάλωση, η Ζυθογνωσία κατάφερε να συγκεντρώσει τους ζυθόφιλους της πρωτεύουσας ―οι οποίοι είναι πολλοί περισσότεροι απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι επισκέπτες της δοκίμασαν δεκάδες διαφορετικές μπίρες (130 συνολικά), από 50 περίπου ζυθοποιίες, ελληνικές και ξένες· επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ζυθοποιούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας, να δοκιμάσουν μερικές εξαιρετικά σπάνιες μπίρες και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Αναμφίβολα στην επιτυχία της Ζυθογνωσίας συνέβαλλε το ραγδαία αναπτυσσόμενο κοινωνικό φαινόμενο της μικροζυθοποίησης, που εξάπτει τη φαντασία ζυθόφιλων και ζυθοποιών. Από τα περίπου 40 μικροζυθοποιεία της χώρας τα 21 ήταν φέτος παρόντα στη Ζυθογνωσία δίνοντάς της ένα ιδιαίτερο χρώμα. Μάλιστα πολλοί από τους μικροζυθοποιούς αυτούς εμφανίζονταν για πρώτη φορά σε έκθεση στην Αθήνα.  

Ωστόσο, το στίγμα της έκθεσης έδωσε η μαζική προσέλευση του κοινού, νεανικού στην πλειονότητά του αλλά όχι μόνο ―και με αξιοσημείωτη τη γυναικεία παρουσία για ένα ποτό που θεωρείται κατεξοχήν «ανδρικό»―, αποδεικνύοντας πως ο γευστικός κόσμος της μπίρας είναι πλούσιος και συναρπαστικός για όλους. Εκτός από τις γνωστές σε όλους μπίρες τύπου λάγκερ, δοκιμάστηκαν δεκάδες άλλες, μοναστηριακές, κόκκινες, μαύρες, πιλς, με φρούτα και χωρίς και, φυσικά, της κατηγορίας «ale» που κερδίζει καθημερινά σημαντικά μερίδια αγοράς.

Από πέρσι η Ζυθογνωσία φέρνει στην Ελλάδα καταξιωμένους ξένους δημοσιογράφους μπίρας ώστε η ελληνική παραγωγή να αποκτήσει φήμη και στο εξωτερικο· φέτος επέλεξε τον Βρετανό Adrian Tierney-Jones και τον Ιταλό Maurizio Maestrelli, που δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το ποιοτικό επίπεδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν επίσης την ευκαιρία να συνοδέψουν τις αγαπημένες τους μπίρες με νόστιμα μπέργκερ και άλλες ευφάνταστες «street food» γεύσεις εμπνευσμένες από διάφορες κουζίνες του κόσμου με την υπογραφή του σεφ Ηλία Σκουλά και της Εργίνας Βεντούρη του εστιατορίου Food Mafia.

Τέλος, προσφορές σε κάβες και μπιραρίες Αθήνας και προαστίων πλαισίωσαν τη Ζυθογνωσία όλη την εβδομάδα πριν τις ημέρες διεξαγωγής της, κατά τη λεγόμενη «Athens Beer Week» με αξιοσημείωτη συμμετοχή ζυθόφιλων.