Search

Ατομική έκθεση του Τούρκου καλλιτέχνη Ali Kazma στη γκαλερί Qbox


Εγκαίνια: Τρίτη 4 Απριλίου, 19:00 – 22:00
Διάρκεια: 5 Απριλίου –20 Μαΐου, 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ. 12:00-18:00, Σάβ. 12:00-16:00


Ο Ali Kazma είναι γνωστός από την σειρά βίντεο με τίτλο «Resistance» που παρουσιάστηκε στην 55η Διεθνή Έκθεση Biennale di Venezia του 2013 στο pavilion της Τουρκίας, και για την ενότητα «Obstructions» όπου ο καλλιτέχνης καταγράφει με σχολαστικότητα και μεθοδολογία διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικονομία, την παραγωγή, την κοινωνική οργάνωση, την εργασία και την έννοια του χρόνου.
Στην προκείμενη έκθεση, με τίτλο «Safe Home», ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει να παρουσιάσει το τελευταίο του video Safe (2016), το ευρέως γνωστό έργο Home (2014), και το Prison (2013) που αποτελεί μέρος της σειράς «Resistance» η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Το Safe απεικονίζει το Svalbard Global Seed Vault, την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ με στόχο την αποθήκευση και τη συντήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε βουνό σε ένα απομονωμένο νησί στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Η Τράπεζα χρησιμεύει ως back-up στην περίπτωση της ύστατης καταστροφής πόρων από φυσικά αίτια ή μη, όπως είναι η κακή διαχείριση ή ένας πόλεμος.
Το Prison γυρίστηκε σε μία γυναικεία φυλακή στην Τουρκία το χειμώνα του 2013, όπου η απουσία των έγκλειστων εντείνει την παρατήρηση των φαινομενικά άδειων εγκαταστάσεων. Ο Κazma περιγράφει την φυλακή ως «ένα κέλυφος για το σώμα», μια πολυσύνθετη δομή σχεδιασμένη αποκλειστικά για την στέρηση κινήσεων του σώματος, τον περιορισμό του φωτός και της φαντασίας. Είναι το πιο ισχυρό μοντέλο όλων των μορφών περιορισμού του ατόμου.                                                                                              η

«Είναι η σιωπή, μάλλον, που υποχρεώνει τον ποιητή να ακούσει και που δίνει στο όνειρο μεγαλύτερη οικειότητα. Μόλις που γνωρίζουμε πού να τοποθετήσουμε αυτή τη σιωπή, είτε στον τεράστιο κόσμο είτε στο μακρινό παρελθόν. Φυσικά όμως ξέρουμε ότι προέρχεται από πέρα από έναν άνεμο που σιγάζει ή μία βροχή που ήπια δυναμώνει». Αυτή η παράθεση από το βιβλίο του Gaston Bachelard έρχεται στη μνήμη μας καθώς παρακολουθούμε το Home. Σε αυτό το video μπαίνουμε στην κατοικία της Füsun Onur, στον κόσμο μιας άλλης εικαστικού, που είναι περισσότερο ένα προσωπικό μουσείο το οποίο η ίδια μοιράζεται μέσω της ποιητικής ματιάς του Kazma.
«Μέσω της ποιητικής γλώσσας, κύματα φρεσκάδας ρέουν πάνω από την επιφάνεια της ύπαρξης. Και η γλώσσα φέρει μέσα της τη διαλεκτική του ανοικτού και του κλειστού. Μέσω της σημασίας περικλείει ενώ μέσω της ποιητικής έκφρασης ανοίγει». Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από την ανάλυση του Gaston Bachelard «Η ποιητική του χώρου», όπου γράφει ότι οι λέξεις δημιουργούν σταθερότητα και οι εικόνες προκαλούν κάτι συγκεκριμένο, πραγματικό σε κάθε τι που έχει ειπωθεί. Δεν έχει σημασία πόσο αφηρημένη η έννοια του, το μυαλό καταφέρνει να κατανοήσει κάθε δυνατή εικόνα. Σε αυτά τα βασίλεια είναι που το έργο τέχνης βασιλεύει, εκφράζοντας την ανθρωπότητα με δυναμικούς, προσωποποιημένους όρους.


Ο Ali Kazma (γεν. 1971, Κωνσταντινούπολη) είναι video artist που έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το The New School της Νέας Υόρκης. Το 2000, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου εξακολουθεί να κατοικεί. To 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο της UNESCO για την Προώθηση των Τεχνών και το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Nam June Paik Award για τη σειρά “Obstructions”.
Το έργο του θέτει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της ανθρώπινης δραστηριότητας και εργασίας καθώς και για την έννοια της οικονομίας, της παραγωγής, του χρόνου και της κοινωνικής οργάνωσης. Έχει εκθέσει έργα του στη Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2001, 2007, 2011), Tokyo Opera City (2001), Platform Garanti, Κωνσταντινούπολη (2004), Cetinje Biennial (2004), Istanbul Modern (2004, 2008, 2011), 9η Havana Biennial (2006), San Francisco Art Institute (2006), Lyon Biennial (2007), Whitechapel, Λονδίνο (2008), New Museum, Νέα Υόρκη (2010), Hirshhorn Museum, Washington D.C. (2012), ARTER, Κωνσταντινούπολη (2015) και στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, στο pavilion της Τουρκίας (2013) μεταξύ άλλων. Το φθινόπωρο του 2017 θα έχει ατομική έκθεση στο  Jeu de Pomme στο Παρίσι.


Qbox gallery
10, Armodiou, Athens
T. +30 211 1199 991
www.qbox.gr

Visiting hours: Tuesday-Friday 12:00-18:00, Saturday 12:00-16:00 or by appointment

Gallery artists: Paolo Colombo, Vivi Demis, Heide Fasnacht, Ali Kazma,  Megan and Murray McMillan, Eleni Panouklia, Michail Pirgelis, Stephanie Stein