Search

Τεχνόπολις: Μια Κυριακή μοναδική, γεμάτη αγάλματα και μουσική!


Την Κυριακή 9 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μιας ακόμη επιτυχημένης «Κυριακής στην Τεχνόπολη». Αφορμή για τη συγκεκριμένη διοργάνωση στάθηκε το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α’ Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ. Οι εκπαιδευτικές δράσεις της ημέρας πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), πολύτιμου συνεργάτη του προγράμματος που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αθήνας.

Η άριστη οργάνωση από την ομάδα της Τεχνόπολης και ο άψογος συντονισμός της με την έμπειρη και αποτελεσματική ομάδα του ΠΙΟΠ εξασφάλισαν μιαν εκδήλωση με καλό ρυθμό, πλούσια σε περιεχόμενο, πρωτότυπη και άκρως διαδραστική, που κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων για περισσότερες από τρεις ώρες.
Αλλά και να αναδείξει, για ακόμη μία φορά, το ρόλο της Τεχνόπολης ως κέντρου εξελίξεων και γόνιμων συνεργασιών στον χώρο της εκπαίδευσης και του σύγχρονου πολιτισμού.Την προσοχή του κοινού τράβηξαν από την αρχή οι όγκοι μαρμάρου, τα εργαλεία, τα μεγάλα τραπέζια και η προτομή που στήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Innovathens. Με την καθοδήγηση των γνωστών γλυπτών Πραξιτέλη Τζανουλίνου, Δημήτρη Σκαλκώτου και των συνεργατών του, οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους για την τέχνη της μαρμαροτεχνίας, να φτιάξουν πήλινες κατασκευές, ακόμη και να σμιλέψουν το μάρμαρο με καλέμι και σφυρί, σαν αληθινοί καλλιτέχνες!
Μέσα στο κτήριο του Innovathens, τα παιδιά επιστράτευαν επιμονή και υπομονή για να δημιουργήσουν εικονικά έναν παραδοσιακό τηνιακό φεγγίτη, συμμετέχοντας στη δράση «Μαρμαράς θε’ να γενώ…» του εκπαιδευτικού διαδραστικού παιχνιδιού «Τα 7 κλειδιά», που έχει σχεδιάσει το ΠΙΟΠ.
Την ίδια στιγμή, όσοι περίμεναν τη σειρά τους είχαν την ευκαρία να παρακολουθήσουν έξι μικρού μήκους δημιουργίες (ευγενική παραχώρηση του ΠΙΟΠ, της ΕΡΤ και καταξιωμένων σκηνοθετών) με θέμα τη γλυπτική και τη μαρμαροτεχνία, που προβάλλονταν σε ισάριθμες οθόνες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από την εγκατάσταση.


Στις Δεξαμενές Καθαρισμού και τις υπαίθριες εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου πραγματοποίησε τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «Σκουπίδια ή θησαυρός; Η ζωή τους κύκλους κάνει…» (για τα παιδιά 7-12 ετών) και «Αγαλματάκια ακούνητα» (για τα λίγο μικρότερα παιδιά).
Την εκδήλωση έκλεισε μελωδικά η BigBand του Δήμου Αθηναίων, που μας ξενάγησε στον κόσμο της τζαζ μουσικής, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με τα όργανα και τους ρυθμούς της.Βίντεο και γλυπτική, καλλιτεχνική δημιουργία και παράδοση, γνώση και μουσική, όλα είχαν τη θέση τους σε αυτή την όμορφη γιορτή. Μια γιορτή που έδωσε στους επισκέπτες όλων των ηλικιών την ευκαιρία να μάθουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν έναν μαγικό κόσμο τέχνης και μνήμης που αξίζει το σεβασμό και τη φροντίδα μας.

Η εταιρεία Stoiximan στηρίζει το πρόγραμμα "Κυριακές στην Τεχνόπολη" μέσω του Νέου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης "Μικροί Ήρωες".