Search

DK: Η ελληνική μόδα μέσα απο τα μάτια ενός νεόυ σχεδιαστή!


Δημήτριος Κωνσταντόπουλος- Σχεδιαστής Μόδας

Ο Δημήτριος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ψυχικό
τα πρώτα χρόνια της ζωής του δραστηριοποιήθηκε σε πολλές χειρονακτικές εργασίες.

 Η αστείρευτη αγάπη του και το ενδιαφέρον για την τέχνη και την μόδα πρωτοξεκίνησε το 2003 καθώς ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Στην πορεία αγάπησε τα κουστούμια εποχής.

Τελείωσε σπουδές Κ.Τ. (Κομμωτικής Τέχνης) το 2012 και παράλληλα έκανε πρακτική άσκηση στην Π.Α. (Πολεμική Αεροπορία) ως κουρέας.

Οι επιρροές της τέχνης όπου απορρόφησε ήταν άμεσες και τέσσερα χρόνια μετά εγγράφεται στην ειδικότητα Τ.Τ.Ε.Υ. -Σ.Μ. (Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος– Σχεδιαστής Μόδας).

Ειδικεύεται στον σχεδιασμό/παραγωγή γυναικείων/ανδρικών/παιδικών ενδυμάτων, παραδοσιακών στολών και αξεσουάρ μόδας.


Πως και αποφάσισες να ενασχοληθείς με τον χώρο την μόδας;

Όλα ξεκίνησαν μια μέρα του 2003 καθώς είχα επισκεφθεί μία έκθεση εικαστικών στην Ε.Π. (Εθνική Πινακοθήκη). Ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος απέναντι στα έργα που ανυπομονούσα να φτάσω σπίτι και να αποδώσω στον καμβά ότι με είχε επηρεάσει! Επίσης εκείνη την εποχή έβλεπα συχνά στην τηλεόραση επιδείξεις μόδας από το εξωτερικό και έτσι συνδύασα μόδα και τέχνη. Ήταν εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Φιγούρες με θεατρικό ένδυμα βγαλμένες από παραμύθι γινόντουσαν ένα με την πραγματικότητα. Έπειτα από κάποια χρόνια, το 2007 ξεκίνησα ταχύρυθμα μαθήματα σε σχολή μόδας οπού και έκτοτε μπήκαν θεμέλια επαγγελματικού βήματος. Το 2015 εγγράφομαι σε Δ.Ι.Ε.Κ. (Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) της Αττικής οπού και καλούμαι να πιστοποιήσω επίσημα τις γνώσεις και την αγάπη που κατείχα για την μόδα.


Πόσα χρόνια μετράς στον σχεδιασμό την υλοποίηση και παραγωγή ενδυμάτων;

Δύο χρόνια λαμπρής και δυνατής δημιουργίας μέσα από το brand DIMITRIOS KONSTANTOPOULOS με προσεκτικές συνεργασίες και αξιόπιστους ανθρώπους.
Όπως γνωρίζουμε είναι δύσκολο έως ανέφικτό για πολλούς λόγους να υλοποιήσει ο ίδιος ο σχεδιαστής τα ενδύματα του και έτσι πολύ συχνά απευθύνεται σε εξωτερικό συνεργάτη. Προτιμώ η εργασία μου να υλοποιείται από τα χέρια μου καθώς αυτό αποτελεί προσωπική μου ευχαρίστηση και έτσι αποδίδει τον τίτλο του εργόχειρου.


Ποια είναι τα πρώτα σου βήματα στον λαμπερό κόσμο της μόδας;

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και να διαθέτεις χαμηλό προφίλ ακόμα και όταν φτάσεις ψηλά. Τα νέα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτό το χώρο συχνά παρασύρονται από προτάσεις και ιδέες που καταλήγουν να είναι πυροτεχνήματα.
Ξεκίνησα το 2011 τα πρώτα μου βήματα κατασκευάζοντας το www.konstandi.blogspot.com που είχε θέματα μόδας, ομορφιάς και ψυχαγωγίας. Έκανα διασαφηνιστική σχολιογραφική κάλυψη σε επιλεγμένα γεγονότα μόδας και παράλληλα έδινα στιλιστικές οδηγίες σε άτομα που επιζητούσαν να αναβαθμίσουν την εξωτερική τους εμφάνιση.


''Merlin''musical clothe 

Η τέχνη σας τι είναι για εσάς; Τρόπος έκφρασης η τρόπος ζωής;

Η Τέχνη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Τέχνη μπορεί να θεωρηθεί κάθε αντισυμβατικό γεγονός που θα δεις. Μέσα από την Τέχνη εμπνεύστηκαν γενιές, χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ανάσα δεν υπάρχει ζωή. Μπορείς να εκφραστείς χωρίς να υπάρχουν σύνορα στην φαντασία σου και αυτό να το αποδώσεις και να του δώσεις ζωή. Μην ξεχνάς ότι έναυσμα για να ασχοληθώ με την μόδα ήταν η τέχνη. Πιο παλιά με ρωτούσαν εάν έχω κοπέλα και τους απαντούσα: ''Μα φυσικά, δεν έχω μόνο μία αλλά δύο, την Μόδα και την Τέχνη''. Είναι δίδυμες και θα με συντροφεύουν σε όλη μου την  ζωή.


Τι σε εμπνέει για να δημιουργήσεις και να σχεδιάσεις τις συλλογές σου;

Κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι πολλές φορές τοπίο, γη , ουρανό θάλασσα. Αυτές τις θαυμάσιες εικόνες που μας χάρισε απλόχερα ο Θεός άλλοι τις βιάζουμε και άλλοι τις εξυμνούμε. Μέσα από την μόδα, μέσα από την τέχνη. Μπορώ να εμπνευστώ από ένα τραγούδι από ένα χρώμα από ένα έργο. Το μελόδραμα, θρίλερ, οι sci-fi ταινίες είναι λίγα από τα στοιχεία που αντλώ για τις συλλογές μου.
Θυμάμαι που είχα μείνει ένα ολόκληρο καλοκαίρι το 2015 κλεισμένος στο ατελιέ μου και σχεδίαζα πατρόν «χωρίς ανάσα». Ήταν τρελό γιατί έπρεπε να προλάβω την προθεσμία του πελάτη. Εάν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.


''Caeci comedian'' theatrical clothe

Κύριε Κωνσταντόπουλε εάν δεν σας κέρδιζε η τέχνη στο ένδυμα και στο υπόδημα όπου και δραστηριοποιείστε τι άλλο επάγγελμα θα ακολουθούσατε;

Έχω αποφοιτήσει από ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικές Πρακτικής Άσκησης Σχολές) Κομμωτικής τέχνης και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Αισθητικής. Κοιτάξτε επειδή είμαι πολύ οργανωτικός, έως υπερβολικό βαθμό θα έλεγα αυτό που μπορεί να με κέρδιζε θα ήταν οι γραμματειακή υποστήριξη και δημόσιες σχέσεις. Πιστέψτε με είμαι πολύ καλός και σε αυτό και βοηθάει πολύ την τωρινή εργασία μου. Ατζέντες τηλεφώνων, ημερολόγιο, γραφείο, τηλέφωνα που χτυπούν και εκατοντάδες έγγραφα είναι μια πρόκληση για μένα. Σίγουρα απαιτεί επαγγελματισμό και υπέρ-ευθύνη και ξέρω ότι μπορεί να είναι το μελλοντικό μου χόμπι.

Μπορεί μια γυναίκα να έρθει και να αγοράσει η να ράψει ένα φόρεμα από εσάς; που κυμαίνονται περίπου οι τιμές σας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να βρει σε εμάς τις καλύτερες δυνατές τιμές με τα καλύτερα υλικά. Κατανοούμε τις δυσκολίες της εποχής καθώς περνάμε καθημερινά  ένα Γολγοθά επιβίωσης. Οι τιμές είναι πολύ λογικές σε σύγκριση με μεγάλα ατελιέ στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο ίδιος αναλαμβάνω να διεκπεραιώσω τις υποχρεώσεις που μου αναθέτει ο πελάτης.

Υπάρχει κάποιο ένδυμα η υπόδημα το οποίο θα θέλατε να είχατε σχεδιάσει;

Θα ήθελα να σχεδιάζω για ταινίες του Hollywood καθώς εκεί πολύ συχνά οι δημιουργοί ενδυμάτων σπάνε το φράγμα της λογικής. Επίσης θα ήθελα να σχεδιάζω τα ενδύματα της Ε.Λ.Σ. (Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Το ένδυμα που με εξιτάρει να σχεδιάσω είναι σακάκι στρατιωτικού τύπου με αυστηρή γραμμή που θα φθάνει λίγο πιο κάτω από το γόνατο με ασύμμετρα και ατίθασα τορμοσυνάπτια ( τα φερμουάρς στην ελληνική ορολογία).


Με τι μότο πορεύεστε στην ζωή σας;

Η λυτρωτική αναγέννηση των ψυχών προέρχεται μέσα από τον ανώδυνο θάνατο της σαρκός μας.


Ποια τάση θα επιστρέψει στην μόδα την επόμενη 20ετία;

Η μόδα ανακυκλώνει διαρκώς τις ιδέες της και έτσι τίποτα δεν μένει στοκ. Έτσι είναι το μάρκετινγκ, μια ολόκληρη βιομηχανία επικερδούς φιλοσοφίας και συντονισμένων κινήσεων έτοιμη να κατασπαράξει άτομα που την ακολουθούν πιστά.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να δημιουργηθούν ενδύματα με ανθεκτικό υλικό διότι το παγκόσμιο κλίμα διαρκώς μεταβάλλεται. Εκεί που υπάρχει ζέστη τώρα στο μέλλον θα έχει κρύο και το αντίστροφο.


Αρθρογράφος: Νικόλαoς Εμμανουήλ Κ.Κωνσταντόπουλος