Search

Δύο ατομικές εκθέσεις τέχνης εγκαινιάζονται παράλληλα στην Γκαλερί Σκουφά


 Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, στις 20.00, στον άνω όροφο της Γκαλερί Σκουφά, η ατομική έκθεση του Αχιλλέα Ραζή, με τίτλο, «Μελάκ, μόνος - Οι εικόνες απ’ το βιβλίο». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017.

Πρόκειται για την πρώτη εικονογραφική δουλειά του ζωγράφου που περιλαμβάνει 25 έργα μικρού μεγέθους, μικτής τεχνικής σε χαρτί: ακουαρέλες, γκουάς, χρωματιστά μολύβια, παστέλ και κολάζ που δημιουργήθηκαν ειδικά για το ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη «Μελάκ,μόνος» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο / Νοέμβριος 2016).


Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός αγοριού που μαζί με τη μικρή του αδερφή, δραπετεύει από την κόλαση του πολέμου προς έναν άγνωστο προορισμό. Η εικονογράφηση του Ραζή συνθέτει την εικαστική αφήγηση της ιστορίας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρίζα Ντεκάστρο, “Οι συνθέσεις του Αχιλλέα Ραζή, σαν σ’ ένα σκηνικό θεάτρου, οργανώνουν ένα εύγλωττο περιβάλλον φόβου συμπυκνώνοντας με χρώμα αληθινά συναισθήματα. Στην αρχή, φέρνουν κοντά μας τα παιδιά κρυμμένα μέσα σε μια τρύπα, τα γκρίζα γκρεμίδια, τις αναλαμπές της φωτιάς… Έπειτα,τα δύο αδέρφια δραπετεύουν απ’ το σκοτάδι του πολέμου προς ένα ασχημάτιστο, αρχικά, μέλλον. Σταδιακά ο φόβος υποχωρεί και ο προορισμός αποκτά σχήμα και κυρίως φως. Και γυρνώντας τις σελίδες, η βαθυκύανη θάλασσα, ανήσυχη αλλά τελικά φιλική, ανοίγεται στον διαυγή ορίζοντα, ο ήλιος και το πράσινο φωτίζουν τη νέα ζωή και την ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που υποδέχονται και φροντίζουν.”


Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, στις 20.00, η ατομική έκθεση του Στέργιου Στάμου, με τίτλο, «Γεωγραφίες».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017.

Η νέα δουλειά που θα παρουσιάσει ο καλλιτέχνης αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, με τίτλο «μεταναστεύσεις», και περιλαμβάνει πολύ-επίπεδες εγκαταστάσεις και ζωγραφικά έργα που πραγματεύονται όλη την πορεία των προσφύγων: από την ακούσια εγκατάλειψη της πατρίδας τους και το ριψοκίνδυνο ταξίδι, μέχρι τον τελικό τους προορισμό σε κάποια χώρα του δυτικού κόσμου.


Αφορμή αποτέλεσαν οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή, η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Συρία, οι χαμένοι στη θάλασσα της Μεσογείου, αλλά και η κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις βασικές ενότητες, όπου φωτογραφικό υλικό, ονόματα των θυμάτων, κείμενα, και μακέτες βομβαρδισμένων πόλεων, προϊόντα της έρευνας του καλλιτέχνη, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με ζωγραφικά έργα του που διακρίνονται για τη λιτότητα, αλλά και την έντασή τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Ο Στάμος δεν αναρωτιέται, με κάθε καινούριο έργο του, μόνο "τί είναι ένα έργο τέχνης;" αλλά επιμένει να απαντήσει στο ακόμη πιο δύσκολο ερώτημα "γιατί ένα έργο τέχνης σήμερα και για ποιούς;" Παρά τον διαρκώς επίκαιρο χαρακτήρα των έργων του όμως η τέχνη του δεν καταδέχεται να είναι απλά πολιτική, δηλαδή καταγγελτική, αλλά επιδιώκει κάτι πολύ πιο φιλόδοξο και σαφώς πιο δύσκολο: να δημιουργήσει εικαστικά περιβάλλοντα - "μνημεία φρίκης"( όπως θα έλεγε ο ποιητής) αλλά και πυρήνες  ενέργειας που θα  βοηθήσουν τον θεατή να κατανοήσει τόσο την εποχή του όσο και τον εαυτό του».


Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, 106 73, Κολωνάκι, Αθήνα
http://www.skoufagallery.gr