Search

Καλωσορίζουμε το Τσίπουρο Μακεδονίας Αρχοντικό!


Μια αγαπημένη γεύση, παλιά και ολοκαίνουργια ταυτόχρονα, έρχεται να εμπλουτίσει την γκάμα των παραδοσιακών προϊόντων της Ποτοποιίας Μελισσανίδη.

Το Τσίπουρο Μακεδονίας Αρχοντικό παράγεται στην Αλμωπία του νομού Πέλλας, μία περιοχή με πολυετή παράδοση και κουλτούρα στην απόσταξη τσίπουρου. Σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο καλλιεργείται η μοναδική τοπική ποικιλία αμπέλου "Αμάσι" (ή όψιμο Αλμωπίας), μια ποικιλία ιδανική για απόσταξη χάρις στην φυσικώς υψηλή απόδοση της σε αλκοόλες. Το λευκό της σταφύλι είναι η τέλεια επιλογή για ένα παραδοσιακό απόσταγμα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως το τσίπουρο. Επιπλέον, το κρυστάλλινο νερό των πηγών του Καϊμακτσαλάν αλλά και η διαδικασία απόσταξης που πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, δίνει στο Τσίπουρο Μακεδονίας Αρχοντικό τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Απολαύστε το:

*Σκέτο ή με λίγο πάγο, παρέα με τον αγαπημένο σας μεζέ.
*Μέσα στον αγαπημένο σας μεζέ! Δημιουργήσαμε για εσάς μια μοναδική συνταγή, ιδανική για την περίοδο της νηστείας, αλλά και για κάθε εποχή του χρόνου.

Συνταγή

''Σουπιές Τσιπουράτες''

Υλικά
  • 1 κ. σουπιές καθαρισμένες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζ. Τσίπουρο Αρχοντικό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 150 ml ζεστό νερό + o χυμός από 1 μεσαίο λεμόνι
  • 2 κύβους λαχανικών
  • αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
  • Προαιρετικά: 1 κ.γ. μουστάρδα με κόκκους σιναπιού 

Ξεπλένετε και στραγγίζετε πολύ καλά τις σουπιές. 
Κόβετε τις σουπιές: τα πλοκάμια στη μέση, το υπόλοιπο σε μεσαία κομμάτια.
Σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι (όχι πάνω από 1 λεπτό).
Ρίχνετε τις σουπιές και τσιγαρίζετε για 2 λεπτά -ενδιαμέσως, ρίχνετε και το σκόρδο.
Ανεβάζετε λίγο την θερμοκρασία και μόλις οι σουπιές αρχίσουν να κολλάνε, σβήνετε με το τσίπουρο. Κατεβάζετε και πάλι τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το νερό με το λεμόνι και τα φύλλα δάφνης. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 20 λεπτά.
Ανακατεύετε κάθε τόσο -ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό, εάν δείτε πως το φαγητό έχει εξατμίσει τα υγρά του.
Δύο λεπτά πριν κλείσετε την φωτιά, προσθέτετε κύβο λαχανικών και τη μουστάρδα, ανακατεύετε και δοκιμάζετε. Προσθέτετε αλατοπίπερο, εφόσον χρειαστεί και σβήνετε τη φωτιά.

Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, ιδανικό πιάτο ως μεζεδάκι μαζί με φρέσκο ψωμί και Τσίπουρο Αρχοντικό.