Search

“Ο ουρανός και... Το παντελόνι του” στο Θέατρο Σταθμός


Ο «πατέρας» και η «μάνα» του νεοελληνικού θεάτρου: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη* ενώνουν για πρώτη φορά τη φωνή τους σε ενιαία παράσταση.

Στον μονόλογο «Αυτός και το παντελόνι του», γραμμένος εξήντα χρόνια πριν και στο μονοπρόσωπο έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος» -  που φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το πρώτο του ανέβασμα - ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη αντίστοιχα επαληθεύουν για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητα της υπαινικτικής γραφής τους.

«Αυτός» (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) - παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε όνομα - και η Σοφία Αποστόλου (Νένα Μεντή) - «πρώην καθηγήτρια, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού» και «μητέρα φυλακισμένου» - αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία με υποδόριο χιούμορ και ευαισθησία στην έκφραση της συναισθηματικής μνήμης τους και «ξεχωρίζουν». Εξακολουθούν να «ξεχωρίζουν» ακόμη, τόσο που αναρωτιόμαστε κατά πόσο έχει αλλάξει η δημόσια σφαίρα του σύγχρονου νεοελληνικού μας βίου.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 11 Μαΐου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνογράφος: Γιάννης Αρβανίτης
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτογράφος: Πάνος Γιαννακόπουλος
Μακιγιάζ: Make Up Lab by Yiannis Marketakis
Βοηθός Σκηνογράφου: Ζώης Οικονόμου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Γραφίστας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Κουκάς
Παραγωγή: People Entertainment Group Α.Ε. (www.people.gr)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις: Από 11 Μαΐου 2018 έως 3 Ιουνίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 
Κυριακή στις 20:00
Εισιτήριο: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό,  ΑΜΕΑ, άνω των 65: 12€, Ανέργων: 8€
Διάρκεια: 80 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Σταθμός
Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 40 36 322

Για να επικοινωνήσετε με το Θέατρο Σταθμός: info@sthatmostheatro.gr
Η ιστοσελίδα μας: http://stathmostheatro.gr/
Η σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/stathmostheatro/
Ακολουθήστε μας στο Instagram:  https://www.instagram.com/theatro_stathmos/

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Ο ουρανός και... Το παντελόνι του» – Δύο διεθνείς ελληνικές φωνές

Ο «πατέρας» και η «μάνα» του νεοελληνικού θεάτρου: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη ενώνουν για πρώτη φορά τη φωνή τους σε ενιαία παράσταση.
Παρά το γεγονός ότι στην νεοελληνική κοινωνία συνηθίζεται να δημιουργούνται οπαδοί και δίπολα σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της τέχνης είναι πλέον αντιληπτό ότι αρκετά κοινά στοιχεία χαρακτηρίζουν τους δύο κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς στον πυρήνα της δραματουργίας τους.
Θεματική των έργων τους η μοναξιά, η ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα του Έλληνα των μεταπολεμικών χρόνων, το νέο αστικό τοπίο, οι εθνικές και προσωπικές μας διαψεύσεις. Αν η πνευματική καταγωγή του Καμπανέλλη, όπως την ορίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του είναι το στρατόπεδο εννοώντας το Μαντχάουζεν, η πνευματική αφετηρία της Αναγνωστάκη είναι σίγουρα ο εμφύλιος μια και υπάρχει ως ιστορική αναφορά σχεδόν στο σύνολο της δραματουργίας της.
Παρ’ όλο που το έργο και των δύο συγγραφέων εμπνέεται από οικεία δεινά παραμένει αποκαλυπτικό για οποιονδήποτε έχει ζήσει ακόμη και σε τελείως διαφορετικές γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες.
Στον μονόλογο «Αυτός και το παντελόνι του», γραμμένο εξήντα χρόνια πριν, και στο μονοπρόσωπο έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος» -  που φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το πρώτο του ανέβασμα - ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη αντίστοιχα επαληθεύουν για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητα της υπαινικτικής γραφής τους.
«Αυτός» (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) - παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε όνομα - και η Σοφία Αποστόλου (Νένα Μεντή) - «πρώην καθηγήτρια, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού» και «μητέρα φυλακισμένου» - αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία με υποδόριο χιούμορ και ευαισθησία στην έκφραση της συναισθηματικής μνήμης τους και «ξεχωρίζουν». Εξακολουθούν να «ξεχωρίζουν» ακόμη, τόσο που αναρωτιόμαστε κατά πόσο έχει αλλάξει η δημόσια σφαίρα του σύγχρονου νεοελληνικού μας βίου.
Η ανάγκη Αυτού στο πρώτο μονόπρακτο «να έχει έναν άνθρωπο» και η «ροπή προς το κακό» της ανθρώπινης φύσης στο δεύτερο γίνονται αφορμή οι ήρωες να έρθουν πιο κοντά, έστω και νοητά, στα πιο αγαπημένα τους αλλά απόντα, για διαφορετικούς λόγους, πρόσωπα: σε μάνα και γιο αντίστοιχα. Μέσα από την ηχηρή τους απουσία τα σκηνικά πρόσωπα τακτοποιούν τους εσωτερικούς τους λογαριασμούς, διαφοροποιούνται έστω και για λίγο από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και «κάνουν τη δική τους επανάσταση».
Ο τίτλος της παράστασης παραπέμπει στο γνωστό ποίημα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι «Σύννεφο με παντελόνια», όπου ο Ρώσος ποιητής πραγματεύεται τα θέματα του έρωτα, της επανάστασης και της τέχνης.

κι αλλάζοντας απόχρωση σαν ουρανός
θα ‘μαι η άχραντη ευγένεια
… ένα σύννεφο με παντελόνια.


Ο Μάνος Καρατζογιάννης πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην Κασέτα της Λούλας Αναγνωστάκη, μαθητής ακόμη, το 2003. Έκτοτε εργάστηκε πάνω στη δραματουργία της με διάφορες ιδιότητες.

Ως ηθοποιός:

Συμμετείχε στις παραστάσεις:


- Η κασέτα, Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, σκηνοθεσία Γιώργος Αρμένης, 2002 -2003

- Ο ήχος του όπλου, σκηνοθεσία Έλλη Παπακωνσταντίνου, Θέατρο 104 - Κέντρο Λόγου & Τέχνης, 2008

- Η παρέλαση, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2011 - 2013

Ως σκηνοθέτης:

Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:

- Ενέδρες της ζωής - Λούλα Αναγνωστάκη Mixage

Κείμενο - Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης.
Video art Commodore.
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου Στεφανία Αμπλιανίτη.
Κοστούμια Βασιλική Σύρμα.
Μουσική επιμέλεια Χριστίνα Καρποδίνη.
Διανομή Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιώργος Ντούσης, Σοφία Ολυμπίου, Λένα Παπαληγούρα και Νικόλας Στραβοπόδης

2-3.6.2014 Προπύλαια Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (με ελεύθερη είσοδο)
                                                                                                               
- Σ’ εσάς που με ακούτε 
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια Μάνος Καρατζογιάννης
Επιμέλεια κίνησης Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Διανομή Όλια Λαζαρίδου (Έλσα), Mαρία Ζορμπά (Μαρία), ΆντριανΦρίλινγκ (Χανς), Αντρέας Κοντόπουλος (Άγης), Δανάη Επιθυμιάδη (Σοφία), Γιάννης Καραούλης (Τζίνο), Μάνος Στεφανάκης (Ιβάν), Κλεοπάτρα Μάρκου (Τρούντελ), Γιώργος Σαββίδης - Σταύρος Γιαννακόπουλος (Νίκος

Πρώτη παράσταση: 10.12.2015 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αίθουσα BlackBox
Επανάληψη 29.2-12.4.2016 Θέατρο Σημείο

Ως ερευνητής του έργου της:

Πραγματοποιείει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη στο Winchester University.

Έχει δημοσιεύσει στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για τη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη.


Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη το βιβλίο του «Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη».

Την ίδια χρονιά διοργάνωσε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια χρόνια της Λούλας Αναγνωστάκη στη θεατρική σκηνή, σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη με τη συμμετοχή πενήντα και πλέον ομιλητών.

Συνεπιμελήθηκε μαζί με το Γιώργο Κορδομενίδη το τεύχος 114 του λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο για τη Λούλα Αναγνωστάκη (Απρίλιος 2018).


Αποτελεί μέλος της δραματουργικής ομάδας, που εργάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών για την έκθεση για τη ζωή και το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Δωμάτια μνήμης» (Ιούνιος 2018).