Search

Ψηφιακή έκθεση με τίτλο ''ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021''


 Το «παρών» στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δίνει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων με την ψηφιακή έκθεση με τίτλο  ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021. Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει πλήθος μικρές ιστορίες στο φόντο μιας μεγάλης, με σημείο αναφοράς το ένδυμα, τους μετασχηματισμούς του, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα. 


Η έκθεση διαρθρώνεται σε 12 θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αναπτύσσεται μέσα από έργα βίντεο σύγχρονων εικαστικών. Τα θέματα θα αναρτώνται σαν έργο σε εξέλιξη, κάθε Παρασκευή και ώρα 18.21, σε ψηφιακό περιβάλλον, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://1821.lykeionellinidon.com αρχής γενομένης από την 29η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 18.21. Ωστόσο, επιλεγμένες θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν παράλληλα και στους χώρους του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι) και του Κεντρικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι), επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πολύτιμα και μοναδικά τεκμήρια από τις συλλογές του Μουσείου, προερχόμενα από περιοχές που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821: όπως η ενδυμασία της Ύδρας και των Σπετσών, η γυναικεία ενδυμασία των Ψαρών, καθώς και γυναικεία ενδύματα από την περιοχή του Σουλίου και την Πελοπόννησο. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και σπάνια αντικείμενα της φιλελληνικής μόδας, καθώς επίσης ενδύματα της μεταεπαναστατικής περιόδου, όπως η αυλική ενδυμασία που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα, αλλά και νεότερα «κατασκευάσματα», μεταγενέστερες δηλαδή προσπάθειες «καλλιτεχνικής ανασύστασης» ή/και αναβίωσης των ενδυμάτων της περιόδου της Επανάστασης.


Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Μαρία Βαρελά, Ηρώ Βουβουέλη, Μαίρη Θηβαίου, Μαρία Κώτσου, Αγγελική Μπόζου και Ηλέκτρα Σταμπούλου.

Σύλληψη – Επιμέλεια & κείμενα: Τάνια Βελίσκου, μουσειολόγος

Αποκλειστικός Χορηγός: Τομέας Απορρυπαντικών και Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας Henkel Hellas. 

Προγράμματος Αειφορίας του τομέα απορρυπαντικών Henkel Hellas ΓΙΑ ΚΑΛΟ, υποστηρίζοντας το έργο του Λυκείου των Ελληνίδων για την προστασία και τη συντήρηση των ενδυματολογικών του συλλογών.

Αναλυτικό Πρόγραμμα


Σχετικά με την Έκθεση 29/1/2021


Ο χορός του Ζαλόγγου. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. 05/2/2021

Μαριλένα Αλιγιζάκη


Υπό το όνομα του Ιερού Λόχου. Το «τέλειον ανάλογον» σε τρεις πράξεις 12/2/2021

Μαίρη Θηβαίου


Simulacra. Οι Κυρίες της Αυλής 19/2/2021

Μαρία Κώτσου


Ψηφιακές «εμφανίσεις» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ετικέτα: περικεφαλαία 26/2/2021

Ηρώ Βουβουέλη


Αγχίνοια 05/3/2021

Αγγελική Μπόζου


18.21m². Ο πόλεμος στα σαλόνια 12/3/2021

Phygital (physical & digital) έκθεση έως 31/12/2021 (Δημοκρίτου 7 Κολωνάκι)

συμμετέχει με έργο της η Μαίρη Θηβαίου


Φουστανέλα ή Φράκο; Quick Responses (QRs) 19/3/2021

Phygital (physical & digital) έκθεση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 (Δημοκρίτου 14 Κολωνάκι)

συμμετέχει με έργο της η Μαίρη Θηβαίου


ἕν πανίον - ένα “επινοημένο” έμβλημα 26/3/2021

Μαρία Βαρελά


Bloomers. Σύντομες ιστορίες γυναικείας μόδας 02/4/2021

Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου


passage 09/4/2021

Ηλέκτρα Σταμπούλου


Ούτε, ουδέν, δεν ή η φαντασιώδης του μύθου πλοκή 16/4/2021

Αγγελική Μπόζου


Μαρκομπότσαρης. 2+1 τρόποι για να δέσεις ένα μαντήλι 23/4/2021

συλλογικό έργο


Ευχαριστούμε

την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Προεδρική Φρουρά, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού - Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, το Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά Λέσβου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός» και τις Εκδόσεις «Λούση Μπρατζιώτη» για την ευγενική παραχώρηση και άδεια χρήσης αρχειακού υλικού, τον Οίκο Δημοπρασιών «ΒΕΡΓΟΣ» για την άδεια βιντεοσκόπησης-φωτογράφισης «ζωντανής» Δημοπρασίας, καθώς και την  Daes London Insurance Market για την ασφαλιστική κάλυψη εκθεμάτων.


Παρ-ακολουθήστε την έκθεση μέσα από τους ακόλουθους συνδέσμους:

Ιστοσελίδα: https://1821.lykeionellinidon.com

Facebook: https://www.facebook.com/GreekCostumeMuseum 

Instagram: https://www.instagram.com/lykeionellinidon 

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCEdjn6Uw13hCEgXOrZT2MSw