Search

''CTRL+T & Studios 2016'': Εικαστικές παρεμβάσεις στο metamatic:taf


CTRL + T: MARCIN KNYZIAK / 07-24.02.2017

To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T με τη συμμετοχή του Marcin Knyziak και το project Go West, το οποίο εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως και τις 24 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα CTRL+T αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του metamatic:taf επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+T με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.

Το CTRL+T συνιστά μια πλατφόρμα εργασίας για καλλιτέχνες και ερευνητές σε μια περίοδο κοινωνικών αναταραχών και σημαντικών πολιτιστικών αλλαγών, που πυροδοτούν νέους προβληματισμούς στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής στην Ελλάδα.
Το Go West είναι ένα νέο έργο που ο Marcin Knyziak  ξεκίνησε να εξελίσσει εμπνεόμενος από την Αθήνα. Ο καλλιτέχνης παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαπραγματεύονται τον χώρο τους, τόσο μέσα στο σύστημα της πόλης, όσο και μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας φωτογραφία, ηχογραφήσεις και εύκολα κόλπα με χρήση βίντεο για να τον απεικονίσει. Το project αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στο θέμα του ταξιδιού και των επιλογών που κάνουν οι άνθρωποι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μετανάστευσης κα αποίκησης. Το έργο θα παρουσιαστεί σε μορφή εγκατάστασης στο metamatic:taf, καθώς και με ένα one-off event ακουστικής εμβύθισης.

Ο Marcin Knyziak είναι καλλιτέχνης οπτικο-ακουστικών μέσων, sound designer και σκηνοθέτης και ζει στη Γλασκώβη. Συνεργατικά φιλμ του με ηχοτοπία έχουν βραβευτεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των Sundance, Los Angeles και Chicago. Τα τελευταία χρόνια ο Marcin έχει παραβρεθεί στο Berlinale Talents με τη συν-σκηνοθεσία ενός ντοκιμαντέρ, ενώ έχει λάβει μέρος σε προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας στο Μόντρεαλ, το Βελιγράδι, την Αθήνα και τη Μαδέιρα. Η πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει live performances, εγκαταστάσεις και video art.

Εγκαίνια:Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017, 20.30
Διάρκεια: 07-24.02.2017

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3914/CTRL_T:_Marcin_Knyziak/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


STUDIOS 2016 / 07-24.02. 2017

Το metamatic:taf με χαρά παρουσιάζει για έβδομη συνεχή χρονιά την έκθεση Studios που εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση αποτελεί θεσμό για το metamatic:taf και φιλοδοξεί να αναδείξει πτυχές των εικαστικών προβληματικών που αναδύονται κατά τη διάρκεια της φοίτησης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συγκεντρώνοντας μια επιλογή έργων από τις διπλωματικές εργασίες πρόσφατων αποφοίτων.

Η φετινή έκθεση καταπιάνεται με τις έννοιες της σωματικότητας και του χειρονομιακού και συνιστά ένα πεδίο εξερεύνησης των πτυχών τους. Εξετάζει το σώμα ως παρουσία και ως απουσία,  ανοίγοντας έναν ευρύτερο διάλογο για τη διαλεκτική του σχέση με το χώρο; το σώμα -η διατεταγμένη ύλη- τροφοδοτείται από το χώρο και ταυτόχρονα συνιστά στοιχείο παραγωγής αυτού. Η χειρονομία οργανώνεται συνειδητά ή ασυνείδητα και οι αισθήσεις -το μέσο της χωρικής αντίληψης- επηρεάζουν κάθε σωματική απόφαση.

Τα έργα μοιάζουν να λειτουργούν ως ιδιότυπα όργανα ενός εργαστηριακού πειράματος που λαμβάνει χώρα στο λευκό περιβάλλον της γκαλερί. Άλλοτε η οπτική ψευδαίσθηση που ενεργοποιείται είτε μέσω των υλικών, είτε μέσω της φόρμας δημιουργεί ένα παιχνίδι με το θεατή στοχεύοντας στην από-εξοικείωση ή το παραξένιασμα, και άλλοτε η αμεσότητα του ίδιου του έργου λειτουργεί ως ένα ωμό σχόλιο για την πραγματικότητα.

Συμμετέχουν: Αθηνά Βελούδου, Δημήτρης Γκέτσης, Μπάυρον Καλομαμάς, Ελένη Κορδαλή, Σοφία Λαδένη, Μιρένα Λιακούση,  Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Κική Παναγιωτάκη, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου.

Επιμέλεια: Χριστίνα Δηλάρη, Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια: Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 07- 24.02.17
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00

Περισσότερες πληροφορίες:
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3908/Studios_2016/