Search

Plex.Earth:To πρωτοποριακό ελληνικό πρόγραμμα που «παντρεύει» το ΑutoCAD με το Google Earth


Το Plex.Earth αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο συνδέει με αποτελεσματικό τρόπο, τα κατασκευαστικά, αρχιτεκτονικά και ενεργειακά σχέδια με τον πραγματικό κόσμο.

Η Plexscape, η εταιρία που ανέπτυξε το Plex.Earth το 2009, αποτελεί την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που πέτυχε με απλό τρόπο τη διασύνδεση του AutoCAD, του πιο δημοφιλούς σχεδιαστικού προγράμματος παγκοσμίως, με τα δεδομένα που παρέχουν τα Google Earth, Bing Maps, ArcGIS ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα γεωγραφικής/γεωλογικής απεικόνισης.
Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης μπορεί να αντιληφθεί με υψηλό βαθμό ακρίβειας τη γεωμορφία/ρυμοτομία του εκάστοτε σημείου και του ευρύτερου χώρου ενώ μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα σχετικά περιθώρια λάθους, το κόστος και ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σχεδιαστικών διαδικασιών.
Για παράδειγμα, για τη λήψη και επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης για έργα μικρής κλίμακας (έως 250 εκτάρια) απαιτούνται 5 ανθρωποημέρες, ενώ με τη χρήση του Plex.Earth η ίδια διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις σε 15 λεπτά.
Η κυρίαρχη θέση του Plex.Earth στη διεθνή αγορά, οφείλεται σε μία σειρά από καινοτόμα/επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, που φέρει ως εργαλείo, σε σύγκριση με τις υφιστάμενες λύσεις:

1. Το Plex.Earth δίνει λύση σε ένα κρίσιμο σχεδιαστικό πρόβλημα: προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα  εισαγωγής υψηλής ανάλυσης και ποιότητας φωτογραφιών από το Google Earth στο AutoCAD σε μερικά μόνο λεπτά. Επιπλέον, με τη λειτουργία συγχώνευσης (merge) πολλών φωτογραφιών σε μία μόνο φωτογραφία, το AutoCAD μπορεί να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο φωτογραφιών χωρίς διακοπές ή άλλα προβλήματα.

2. Δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων (3D) φωτορεαλιστικών αναπαραστάσεων μέσα στο Google Earth με στόχο την οπτική επιβεβαίωση της προσαρμογής τους στο χώρο και την διαδραστική παρουσίαση σε πιθανούς πελάτες.

3. Το Plex.Earth δίνει πρόσβαση σε οποιοδήποτε πάροχο αεροφωτογραφιών στον κόσμο, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, το USGS κ.α. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης ακόμη και με θεματικούς χάρτες για συγκεκριμένες χρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η FEMA που παρέχει χάρτες καταγραφής του βαθμού επικινδυνότητας για πλημμύρες για τις Η.Π.Α.

4. Ο χρήστης μπορεί να εισάγει στο AutoCAD ακόμα και φωτογραφίες που έχουν παρθεί από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή  φωτογραφική μηχανή.


Με το Plex.Earth, η Plexscape αποτελεί την  πρώτη εταιρεία, στην παγκόσμια αγορά του CAD (Computer-Aided Design)  που ανέπτυξε cloud-based λογισμικό. Κατατάσσεται μέχρι και σήμερα μεταξύ των πιο δημοφιλών εφαρμογών στo app store της Autodesk, της εταιρείας που έχει αναπτύξει το AutoCAD.

Πλέον αριθμεί 2200 εταιρίες παγκοσμίως και περισσότερους από 6000 χρήστες. Το πελατολόγιο της εταιρίας αποτελείται σε ποσοστό 96% από εταιρίες του εξωτερικού με τη σαφή τους πλειοψηφία να έχουν έδρα τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στο  πελατολόγιο συγκαταλέγονται διεθνείς κατασκευαστικοί κολοσσοί όπως είναι η Vinci, η AECOM και η Bechtel, κορυφαίες εταιρίες όπως η GE Power, η ExxonMobil, Formula 1, οργανισμοί όπως η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βρετανίας αλλά και πολλά πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Παράλληλα, το Plex.Earth έχει χρησιμοποιηθεί και σε επίπεδο ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα από την Cordaid για την ανοικοδόμηση 4 αστικών περιοχών στη Αϊτή σε συνέχεια του σεισμού του 2010 αλλά και τους Εngineers Without Borders για τη χαρτογράφηση κοινοτήτων στη Βολιβία που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Σύντομα, η ομάδα της Plexscape θα εξελίξει το Plex.Earth, προσθέτοντας μία σειρά από εφαρμογές. Μία από αυτές, θα συνδέει χρήστες - πολιτικούς μηχανικούς ή αρχιτέκτονες - οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου να μοιράζονται φωτογραφίες, δεδομένα και πληροφορίες με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό του έργου που έχουν αναλάβει.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την Plexscape και το Plex.Earth στις σελίδες:

http://plexearth.com/ | https://www.facebook.com/plexearth | https://twitter.com/plexearth | https://www.linkedin.com/company/plexscape | https://www.youtube.com/user/plexscape | http://bit.ly/2k0dpe1