Search

Παράταση έκθεσης Ζωγραφικής: Μιχάλης Μαδένης – Διαδρομές


 Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017  στις 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 27 Ιανουαρίου 2018

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού,
η έκθεση ζωγραφικής 
Μιχάλης Μαδένης «Διαδρομές»
παρατείνεται έως τις 27 Ιανουαρίου 2018.

«Διαδρομές και αναμνήσεις, όπως η ζωή μας χαρίζει.
Τετράγωνο σχήμα το σπίτι μου, σκοτάδι οι πλευρές του.
Πορεία, κύκλοι εφαπτόμενοι, σύντροφος ο χρόνος.
Μια οπή, φως.
Η κόρη του ματιού σαν γη από ψηλά εφαρμόζει.
Με την εικόνα του Θεού στο βλέμμα
και τη ζωή δώρο
πλάθω τον κόσμο μου»
– Μιχάλης Μαδένης

Διαδρομές και αναμνήσεις, όπως η ζωή μας χαρίζει, μέσα στην κυκλική πορεία του χρόνου, αναπλάθει με χρώμα και φως ο Μιχάλης Μαδένης στη νέα του έκθεση «Διαδρομές», η οποία εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2018.

«Με την εικόνα του Θεού στο βλέμμα του», πλάθει τον δικό του κόσμο, που πάλλεται από χρώμα και εσωτερική ένταση, αναζητώντας τη νοσταλγία της θύμησης, μέσα από την φευγαλέα ματιά, που χάνεται, στο ταξίδι της καθημερινότητας.

Οι αναμνήσεις στα έργα του Μαδένη δεν είναι ποτέ μονοδιάστατες, έχουν χρώμα, εικόνες και συντροφεύονται από τις μυρωδιές και τους ήχους της βροχής, της θάλασσας, της πόλης ή της εξοχής. Μας οδηγούν σε τοπία οικεία αλλά δοσμένα με μια εσωτερικότητα και μεταφυσική απλότητα, που τα καθιστά μοναδικά.


Στόχος του δεν είναι να αναπαραστήσει αλλά να αναπλάσει την καθημερινότητα, τα τοπία της, τις στιγμές της. Δημιουργεί τον δικό του κόσμο, μέσα από μια βιωματική διαδικασία, η οποία εξαγνίζεται στην πορεία προς την ολοκλήρωσή της. Εικόνες που είναι τόσο κοντά στις αναμνήσεις μας, αλλά ταυτόχρονα δίνουν την δική τους αφήγηση για τους τόπους και τους ανθρώπους τους, που πάντα ενυπάρχουν στα έργα του, ακόμα και με τη μορφή του υπαινιγμού.

Στη ζωγραφική του Μαδένη οι «Διαδρομές» μετουσιώνονται σε μια πορεία αυτογνωσίας και ολοκλήρωσης, όχι μόνο για τον δημιουργό αλλά και για τον θεατή, καθώς ανακαλύπτουν κρυμμένα κομμάτια ο ένας του άλλου μέσα από κοινές εικόνες και θύμησες.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Κάθε έργο είναι μια διαδρομή, που σε κρατάει σε εγρήγορση. Δίνεις τη μάχη με τον χρόνο και την κούραση. Αναμετριέσαι με την αγωνία για το αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ενσωματώνονται μέσα στο έργο. Είναι κομμάτια του εαυτού σου».

Μοναχικές «Διαδρομές» εμποτισμένες με το νόημα της ζωής, πίσω από αυτό που φαίνεται ή καθρεφτίζεται. Μια διαφορετική οπτική του τοπίου, αλλά και της ανθρώπινης ματιάς που το αιχμαλωτίζει, μέσα από τις απλές αφορμές τις καθημερινότητας.

Αναφερόμενη στη νέα έκθεση του Μιχάλη Μαδένη, η Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, τονίζει στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Ατέρμονες σε υποβολή και σε δημιουργικά ερεθίσματα, προικισμένες με ένα ακραιφνές έρμα, οι Διαδρομές του Μαδένη δεν εκφράζουν απλά αλλά υποβάλλουν ανεξάντλητες, σε δυναμική και σε ποιητική αύρα, καταστάσεις και συγκινήσεις. O ζωγράφος κατόρθωσε πάνω απ΄ όλα, στις<Διαδρομές Ψυχής>που ενορχήστρωσε στα έργα του να ανταποκριθεί πλήρως-όσο είναι εικαστικά και <ποιητικά> δυνατό-στον Πλατωνικό ορισμό για την αυθεντική τέχνη:

Να ενσαρκώσει, όσο είναι εφικτό, αυτήν καθαυτή την Ιδέα –την πεμπτουσία-των ερεθισμάτων και των συναισθημάτων του εμφυσώντας τους, σε κάθε περίπτωση μιαν, όντως: μεταφυσική πνοή. Μοναδική, όντως προσφορά στον χώρο της τέχνης».

 Ηρακλείτου 10 & Σκουφά – Κολωνάκι, Αθήνα 106 73
Τηλ: 2103615909 | Fax: 2103600620 | Email: info@evripides-art.gr


Evripides art gallery
Ημέρες και ώρες Λειτουργίας
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή : 11.00-20.30
Τετάρτη-Σαββάτο: 11.00-17.00
Δευτέρα και Κυριακή : Κλειστά

*Δυνατότητα ιδιωτικών ξεναγήσεων κατόπιν σχετικής συνεννόησης.