Search

Soundscapes Landscapes 2: Soundwalk - VR έκθεση στη Στέγη


Η Medea Electronique παρουσιάζει από τον Ιούνιο του 2017 τον ηχητικό περίπατο Soundscapes Landscapes / City Above - Life Below στο Γκάζι-Κεραμεικό-Μεταξουργείο.Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας εξερεύνησαν και δημιούργησαν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής αυτής περιοχής και καλούν σε real-time περιήγηση στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

Παράλληλα με τον ηχητικό περίπατο, όπου αναπτύσσονται ηχητικές αφηγήσεις και περιπλανήσεις, παρουσιάζεται η οπτικοακουστική εγκατάσταση Soundscapes Landscapes / City Above - Life Below. Στον ηχητικό περίπατο, η πόλη αποτελεί τον καμβά της εμπειρίας, ενώ στην εγκατάσταση επιχειρείται η αντίστροφη προσέγγιση: η πόλη προσομοιώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης. Στον ηχητικό περίπατο αφηνόμαστε στη γοητεία της πόλης και του πραγματικού χρόνου, ενώ στην εγκατάσταση καλούμαστε να δομήσουμε μυθοπλασίες, να συμμετάσχουμε σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, σκηνοθετημένο, που κατευθύνει τον επισκέπτη στο χώρο, ζωντανεύοντας τους δρόμους, τα κτίρια, την καθημερινότητα και την υλικότητα της περιοχής.

Καλλιτεχνικά βίντεο σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, φωτογραφίες, ήχοι, συνεντεύξεις, απαγγελίες, βασισμένα στην καλλιτεχνική χαρτογράφηση της περιοχής, στήνουν το σκηνικό της πόλης, της γειτονιάς, εντός του εκθεσιακού χώρου της Στέγης. Η εγκατάσταση επανατοποθετεί στο χώρο το υλικό που συλλέχθηκε από την εξερεύνηση της περιοχής και το παρουσιάζει μέσα από προβολές βίντεο και VR stations. Πρόκειται για ένα performative installation, μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας, που ενεργοποιείται από την παρουσία και την κίνηση των επισκεπτών στο χώρο.

Περισσότερα εδώ

συντελεστές
Soundscapes Landscapes ΙΙ
Extended reality tour
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2016/2017

Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Curator & Κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός εφαρμογής: Tim Ward
Σύνθεση ήχου: Μανώλης Μανουσάκης, Tim Ward, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κοντούρης (Studio 19st ), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Tebinka
Virtual Reality Programming: Βίκυ Μπισμπίκη, Michael Tebinka, Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή
3D Visual Art: Βίκυ Μπισμπίκη
PD Programming: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Graphic Design: Γιάννης Λώλης
Σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Εκφωνήσεις: Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιώργος Αντωνόπουλος.
Μεταφράσεις: Μέμη Κατσώνη, Άννα Παπαέτη

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: John Van Aitken, Jane Brake, Iris Garrelfs, Τάσος Καραδέδος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Conor McCafferty, Matilde Meirelles, Εύη Νάκου, Alfredo Pechuan Roca, Marilee Pizarro

Καθοριστική ήταν η επιστημονική συνδρομή από τους ακαδημαϊκούς-ερευνητές: Μυρτώ Δημητροπούλου (Ιστορικός, ερευνήτρια), Γιάννης Κοζάτσας (Δρ. Φιλοσοφίας, Αρχαιολόγος), Ευγενία Μπουρνόβα (Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ), Έλενα Πατατούκα (Αριχτέκτων, υποψήφια διδάκτωρ), Χάρης Τσαβδαρόγλου (Δρ. Πολεοδομίας), Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Ιστορικός, Δρ. Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας)

Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή, τη συμβολή και τη συνεργασία τους κατοίκους της περιοχής καθώς και: το Σύλλογο Ρακοσυλλεκτών Ερμής και τον πρόεδρό του, Καμπέρ Βαχτέρ, την εκπαιδευτικό Χριστίνα Νομικού, τον Χασάν και την οικογένειά του, τον Άλλο άνθρωπο, τη Μαρία και τους ποιητές στο καφέ Τρίπορτο, την κα Γιώτα και το καφενείο της, τον Τζίμη, τη Μαρία και τους ανθρώπους των Οριζόντων, τον Πολυχώρο Πύλη, το Κέντρο Ζωής, τη Χρύσα Γιαννοπούλου και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, το σύλλογο κατοίκων Ο Μέγας Αλέξανδρος, την ομάδα Communitism, την Τεχνόπολη, τον Πατέρα Σπυρίδωνα εκ του Ιερού Ναού Προφήτη Δανιήλ, την κα Λεκάκου από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον ιμάμη Mohamed, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, την ομάδα Στην επιφάνεια, καθώς και τους αρχαιολόγους Γιώργο Πέππα και Δώρα Ευαγγέλου.

Ευχαριστούμε ακόμη τους ποιητές: Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Ζήση Αϊναλή, Κωστή Γαρδίκη, Θωμά Κιάο, Αλέκο Πούλο, Γιάννη Στίγκα, και τους Δημήτρη Γράψα και Κώστα Παντιώρα.